Wednesday, March 30, 2011

~SANAH HELWAH + TAUTAN HATI

ALHAMDULILAH+SUBHANALLAH+BISMILLAH..

tepat pd malam  29/3/2011..pukul   10.00mlm...ana dan sahabah-sahabh membuat stu perancngn yg  tdk berapa nk jd kepda 3  adik beradik berbeza ibu dan bapak..sptutnya planning awal kami,nk bwat kat bilik ana,tp disebbkan bbrapa maslh yg berlaku,tmpat terpaksa ditukar ke tmpat yg lebih baik punyer...ana dan org terlibat & bbrapa yg lain da kelas antomy..sblum tu bwtlah perncgan  kpda 3 org terlibat mengatkan yg nnt kita da meting..yg bestnya..semua percaya...baik btul bdk2 ni..siap sorg tu mmg bersedia nk g meting tu...hu2...nk ketawa tp dlm hati je...(jgn marah bg sapa2 yg di tipu scra sedar)..

tap...tap...shrek...shrek..baliklah kami dr kelas anat..menaiki bas no 11..tp plik..walaupun naik bas..trasa sgt pnt2...mkin lnguh dan kebas adalah...3 org yg terlibat tu..kebuluran + kelaparan..jd mereka ni berniat nk g cafe dlu...aiish...berlngah2 ni nk g meting..kena fired bwu taw... sorg lg tu bersenang lenang di kamarnya di mahallah...ulat buku katakan...he3...

ana ni,mls nk teman  diorg g kafe..pergilah ke tmpat baik punyer, untk menyiapkan perncngan yg diplankan selama bbrapa minggu jgalah..(he3..hperbola btul)..tp da spy kami yg duk meninjau bdk2 3 org tu kat cafe...kami merncng nk surprisekan diorg..dgn mengejutkan diorg..dlm stu bilik yg  gelap gelita...hnya nampak gigi je...(nk gtaw gigi warna putih)..

tp yg bwat kami panic & huru hara..pbila si spy kami ni kehilangan antara bdak besday gurl ni..kalut kami dibwatnya...mmg kucar dan  nsib bek xkacir lg..
pe yg kucarnya, si besday gurl ini,boleh pulak bwat muka mcm nk g meting..msuk dlm bilik tu..kami ingat nk surprisekan ketiga2..tp yg timbulnya sorg je..terpaksa lah kami ini  menyanyikan Allah Selamtkan Kamu...masuklah dia dgn muka terpinga3...kami pun terspeechless dan terkaku kelu..he2...

belum hbs lg ...si besday gurl ni dah taw dia dah kucarkan planning,dia pun  berniat untuk keluar balik dan berlakon untuk mask bersama-sama 2 org lg tu...smpailah yg sorg tu dr mahallah bersama 2 spy kami..sorg lg x mai lg...adui.. ana dgn si H ni..terpaksa mngunci pintu dlm smta-mata nk 3 org ni masuk bersama-sama..xtawlah nk kata kerja bdak pandai or sparuh pandai..hu2... si H menghantr msg kat spy kami spya bia 3 org tu da dpn pintu bwu ketuk pintu..

& then..Knok!...KNock!...knock!...kami kat dlm ni curiga..tp bukalah juga...n  ana,si H,si A, si A2. nyanyikan lgu tersebut ramai2...untuk kali ke2...(hbis air liur)...xpelah....shbat..tautan hati...

yg lucunya, 2 org belated besday ni tercengang dan keblurran...sbb ingatkan hnya nk smbut besday sorg tu je..aduyai...terpaksa producekan bnyak saliva untuk explain + elaborate kat muslimah solehah cutey  besday gurl ni..he2...n..slpas itu..brulah dpt trima kenyataan..

kami pun duk bersama2...mengelilingi makann yg ada smbil membuat ucapan dan mendngar perutusan dr yg berusia matng daaa....sume dah becor...

Antara mkn special yg ada-


cheese cake-3(pehh bnyak!!)~buy 1 free1
junkfood yg x menyihatkan 
handmade drink-juice pe taw( delicious)
kcg2.....berkulit 

mmg yg outing ni shopping hbis ar...untk pengethuan besday2 muslimah...untuk keluar ni kami terpaksa menelefon lbh kurg 10 delivery..mgkin++ lg.... ingatkan xjd dah program eating gather2 ni..tp alhamdulilah..Allah..mengizinkan kita untk bersuka-suki bersama-sama before exam...

wahai..sahabat2 tautan hati..maafkan diri ini..andai tdk mengingati @ memwishkan kpda kamu sanah helwah/selamat hari jadi...diri ini sgt lemah dlm mengingati trikh2 lahir org ni...maaf sgt ats kekhilafan diri ini...

sje di sini nk bwat perdebatan smlam...harap semua berlapang dada ye..dgn keputusan yg diputuskan..insyaAllah..untuk sem depan kita kan cba guna...walaupun x guna skrg, cba2 lah kita ingati dgn panggilan tersebut...ni nk wat senrai skdar tnda peringatan dan kenangan..






ukhti  H:along tersyg
ukhti  A2:  angah yg baik
ukhti  B: achik yg sopan
ukhti D: uda yg ayu
ukhti HU: andak yg nakal
ukhti F: ateh yg cutey2
ukhti A:alang yg sweet
ukhti B2: Adek yg cool
ukhti Han: Ucu yg  manja    

all the best in exam....smoga enjoy dgn eating gathering smlam...smoga ukhuwwah kita kan trus utuh walau besar mana ombak yg melanda...nnt, next sem kita bnyakkan bwat progrm ketautan hati bersama sama ye....rindu sgt kat korg..nnt cti lame....slalulah bercontct yew...

harapnya jika da tersalah kata,tersakit hati mna2..harap dpt maafkan diri yg lemah ini..diri ini bnyak sgt kekrgan...ntnna org semua sgt hebat....tnpa nntuna..ana bkn apa2..trma ksih kerna bersama diri ini..saat ssh dan sng..harap kita dpt  g tc nnnt..berkelah kat cne...behnya...bwat aktiviti...sekali lg..maafkan diri ini ye...shbat2...yg dikasihi sekalian...smoga ukhuwwah ini trus kekal dan utuh...

lirik lgu shbat-devotees...syang ntunna semua kerana Allah...smoga kita trus bersahbat ye...

Sahabat

Kulayarkan kerinduan di lautan memori
Mengimbau kenangan indah yang menyentuh emosi
Masih segar di ingatan saat mesar berputik
Hadirmu bawa sinaran cahaya inspirasi

Sahabat
Kau sesungguhnya
Temanku di kala suka dan lara

Tika ku buntu diselubungi sendu
Kau tiupkan ketabahan untuk kuukir senyuman
Bagaikan embun hilang di terbit fajar
Kau pergi jauh mengejar cita
Menggapai redha Yang Esa

Duhai sahabat dengarkanlah
Bicara hatiku ini
Meskipun jarak memisahkan
Namun tiada noktah kasih
Biarlah waktu menentukan
Nilai ukhwah yang terjalin
Teruskanlah perjuangan
Hingga ke titisan darah terakhir

Dan aku masih di sini
Terus mendaki puncak tertinggi hidupku
Dan aku
Terus menanti saat yang manis
Akan berulang kembali
Sahabat

-antra my favourite song...special dedication to u all...


  • ~indah a.k.a pejuang to be~

Exam oh Imtihan...akhirnya dtg juga..

ALHAMDULILAH+BISMILLAH+SUBHANALLAH...



sebenrnya niat dihati nk post cter yg lain..tp disebabkan da seorg shbat ni asyik memperingatkan & menasihati    ( nada yg lembut)....bla lah tuan empunya ni nk update...bila buka,asyik2 kluar ttg bonda je..(jemu dah wase??).. insyaAllah x kan..sje je sbnrnya..spya hati ini sentiasa ingat dkat org yg bnyak berjasa kepada kita..

video
dr kita kecik smpailah kita besar..x sebesar gajah je..( he3)..bnyk pngorbanan mereka...jika boleh, nk bwat blog cter pasal diorg je..tp tu pun x ckup untk menyatakan pengorbanan mereka...kasih syg merekan..terlalu besar..

tinggal bbrapa dtik lagi imtihan, si kekasih yg tdk berapa ana suka..(xbaik btul)..suka-ska je nk sukalah, 50% sukalah..bencilah dkat sesuatu tu..manusia-manusia..mmg diciptakan dgn perasaan bongkak dan x bersyukur..mintak dijauhkan...bukan x berapa suka..kdg2..ska sgt,tp kdg2 bwat hati jd pnic dan cemas..mcm sekrg..tu yg xbestnya...
Dalam Al-quran-kitab mulia, Allah da berpesan yg membawa maksud "..boleh jd kamu menyukai sesuatu,padahal sesuatu itu memberi keburukan kpda kamu,dan boleh jd kamu membenci sesuatu, padahal sesuatu itu sgt baik untukkmu"...

ssghnya..ape yg diberikan Allah itu mmg yg terbaik untuk kita sebagai umatNya...ampunkan hamba-Mu ni...


imtihan yg dtg...membuatkan hati ini kdg2 cemas,kdg2 tenang sgt2..menjadikan diri ini lebih mals,suka tdur dan bnyak membuang masa..astgfirullah...bnyaknya dosa diri ini..ya Allah,berikan ku kekuatan..kefahaman..kesabaran..untk menghadapi ujian Mu ini... dlm minggu exam ini..keadaan ini agak tdk berapa menyenangkan..bila suap sesuatu makann dalam mulut, terus je terasa nk muntah...bila makan sesuap, cepat je rasa se'eh(bahsa ganu)..kenyang sgt2..tdk tahu pa sebbnya..mgkin faktor tekanan atau perubahan hormon agaknya..bnyakkan berzikir dan membca al-Quran ye..wahai diri yg perlu kuat..

diri ini perlu kuat...berjuang dan terus berjuang..walau ke titisan yg 
terakhir...walau tgn dah berkata lenguh, walau bdn dah xberupaya untuk bergerak..walau mata dah x mampu untuk melihat..kuatkan smgat...kamu nk bngnkan ummah...pandng sekeliling..tgk umat islam skrg..dijajah,dihenyak,dihina,dicela..kamu perlu terus kuat untuk mereka..kamu perlu bngkit..lawan nafsu..andai tdur itu menyebabkan kamu leka,lawan,jihad!!, andai makan itu menyebabkan kamu lalai,lawann...jihad...andai ada sesuatu di sekeliling mu menyebabkan mu lupa pdNya...abaikan..pndg depan,lawan nafsu, berikan tmbakan iman kepda syaitan-si penghasut durjana..mujahadah wahai diri yg perlu bngkit dr kelalaian..

wahai diri...masih ingtkah target yg kamu tampal di dinding di hadapan kamarmu..pandang mereka..lihat dan tenung..bia sampai berlubang kertas itu...ape yg kamu tergetkan,ape yg ingin dicapai..kamu perlu berusaha.. lebih..

NAH...INI YG KAMU TERGETKAN:

MR. PHY-A

MR.ANAT-A

MR.MOLEC-A

MR.UNGS-A

MR.MGT-A

MR. COS-A

So..mcm mana kamu nk dptkan semua ini tnpa makhluk bernama usaha...ikhtiar wahai diri yg bergelar pejuang muslimh..kamu..gambarkan diri kamu pejuang..sejauh mana kamu ingin memperjuangkan hidup kamu..andai kamu masih melayan mimpi di kamarmu,jika kamu masih berada di hdapn laptop membukan kitabuwajah..membuang masa dgn menonton cter..tdk mlukah kamu menggelarkan diri kamu pejuang..heyyyy....bgn di mimpi yg panjang..bngkitlah!!....

wooittt...diri...masih lenakah lg kamu diulit fantasi yg tak sudah..berangan-angan kosng..seperti angan2 Mat Jenin.. berkahwin dgn sang puteri raja..tdk sedar diri..siapa dirimu..jika kamu masih mengatkan mr M itu si jantng hatimu..kamu tdk boleh berpisah dgnnya..mmg..kamu akan trus jth dan terus tenggalam jauh didalam lapisan bumi..mr M itu hnya ingin menipu mu..menggoda mu..sabn hari sbb dia dh jd pengikut si S...dia akan follow je pe yg si S tu cakap...sbb dia itu bodoh..just ikut tnpa berfikir...sdgkan kamu da akal..YANG MAHA BERKUASA memberikan kepda mu supaya mu berfikr dan berusaha..

Jauhi diri anda dr MR MALAS...jauhkanlah setakat yg anda mampu..jauh..berlarilah sekuat hati..ingat harapan bonda dan ayahanda...yg berharap pd mu...wahai diri..BANGKITLAHHHHHHHHHHH....JGN TDOR LG..JGN DIHANYUT MIMPI LG....

JGN KAMU MENYESAL DI KEMUDIAN HARI..WAKTU ITU..SI S AKAN KETAWA SEPUAS-PUASNYA...GELAK SESUKA HATI NYA..(KAH...KAH..KAH..KAH...).."AKU BERJAYA...AKU BERJAYA..AKU BERJAYA MEMBUATKAN SEORG MANUSIA MENGIKUT JALANKU.."...SNGGUPKAH KAMU..UNTUK MENDENGAR GLAK TAWA ITU??..TDK SKITKAH HATI KAMU??...BERTAUBATLAH WAHAI MANUSIA...........................

~BITAUFIQ WANNAJAH FI HAZAL IMTIHAN~..
KUATKAN SMGAT,TMBAHKAN ROHANI..INSYALLAH..SIHAT JASMANI..

DOA+USAHA+IKHTIAR+DOA+TAWAKAL=KEJAYAAN CEMERLANG...



~INDAH A.K.A PEJUANG TO BE....

Friday, March 18, 2011

SEHELAI UKIRAN KASIH KU TITIPKAN BUATMU BONDA TERCINTA

ALHAMDULILAH+SUBHANALLAH+BISMILLAH


Kehadapan bonda yg kukasihi keranaNya jauh nun disana..semoga bonda sihat walafiat dan  sentiasa berada dibwah lindungan rahmatNya..Maafkan adinda kerana bru sekarang mempunyai masa untuk menulis sepucuk surat ini..Adinda begitu rindu pd belaian dan plukan kasih bonda..selalu shaja di hati ini menangis kerana rindukan bonda..ingin luahkan stiap perkara yg berlaku dlm hidup adinda di sini kepada bonda..

Bonda yg tercinta...
Bagaimanakah keadaan rumah skrg??..ank2 tiri yg cmel itu shatkah??..ayahanda mcm mne ??.masihkah seperti dlu..Bonda, adakah deraian air mata masih menemani mu??... dirimu selalu menyembunyikan ape yg tersirat di dalam hatimu..maafkan ku,kerna masih tdak mmpu memhami dam mengerti perasaan suci mu itu..tp ketahuilah bonda ku, adinda sgt merindui dan mengingati setiap detik kita bersama. Telah beberapa hari berlalu, tarikh ketika bonda dilahirkan-10 March 1960.. maafkan adinda kerna lambat mengucapkan nya..adinda mmg selalu begin, bila terlalu alpa dan leka, perkara penting sbgini pun dilupakan..adinda bukanlah anak yg baik..tp adinda berusaha untuk menjdi yg terbaik buat bonda.


Bonda,..

~basikal itu tdk secantik ini~
Masihkah bonda ingat zaman dulu-dulu, ketika adinda masih lg kecil, masih lg kosong ttg dunia ini, masih lg brsuka ria setiap masa.. Bonda ingat x waktu bonda mengayuh basikal smbil adinda membonceng di blkang, basikal tua berwarna pink, untuk menghantar adinda ke pusat tuisyen..masa itu hidup kita ssh kan.. bonda pula xpandai nk bwak moto honda cup yg cmel tu, jd nk x nak dgn penuh kasih syg, bonda mnghantar jga adinda ke tempat tuisyen semata-mata untuk mendapatkan ilmu...air mata adinda menitis mengingatkan kisah ini..dlu, mmg adinda tdk merasakan  kesusahan bonda menyara adinda, tp sekrang kenangan itu mengingatkan betapa besarnya perngorbanan seorg perempuan bernama ibu.. belum habis lg...selepas itu, balik dr tuisyen, bonda dtg sekali lg untuk amk adinda, di tgh perjalanan adinda merengek, meminta untuk dibelikan seplastik minuman-masa itu air tebu.. harga satu plastik air tebu waktu itu sgtlah murah..Rm O.50.. bonda pun pergilah membelinya kerna kasih bonda yg tdk terhingga bp adinda.. sdgkan bonda yg mengayuh basikal pd waktu panas terik, tdak mengeluh mahupun meminta apa-apa...kerna waktu itu..duit ckup sekadarnya shja..bonda..walaupun kita ssh masa itu, tp kita bahagia kan..


duhai bonda yg tersayang...



~pesanan yg berguna untukku~
bagaimankah kesihatn bonda skrg??.. adinda lihat tubuhmu mkn kurus.. adinda jd sedih pabila mengenangkan ape yg bonda terpaksa hadapi..tp bonda ttp sabar kan..kerna sayg bonda pada adinda dan kakanda..teringat kata-kata bonda..'' bonda hnya ada adinda dan kakanda, jd kenalah belajar bersungguh-sungguh..bonda dah tdak ada sesiapa da...".. sayu hati adinda pabila mengenangkannya...bonda, selalu berpesan apbila lemah, rasa sedih, ingat pd Dia..jgn lupa selalu sebut NAMA DIA..ALLAH..dlm hati.. bergantung pd DIA..hanya DIA...itu yg terkuar dr mulut bonda..terima kasih bonda kerna mendidik diri ini sentiasa mengingati DIA..setiap detik dan ketika..


BOnda..


masuk tahun ini, umur bonda dah mkin bertambah...adinda jd mkin syu dan sedia rasa hati.. adinda takut bonda akan meninggalkan adinda keseorgn melayari kehidupan yg penuh onak duri ini..adinda terlalu syg pd bonda..bonda selalu korbankan kehendak bonda semata-mata ingin memenuhi permintaan adinda..bialah bonda xdpt mkn asalkan adinda dpt mkan mkanan yg lazat..bonda...adinda takut, bila bonda menghembuskan nafas terakhir nnt, adinda msih lg tdk mampu menjadi anak yg solehah kepada bonda..adinda msih lagi tdak mendengar kata-kata bonda..adinda tdk melakukan kebaikan yg secukupnya sebgai seorg anak kpd bonda....sedngkan syurga itu dibwah telapak kaki ibu..

bonda yg tercinta...




adinda kirimkan ukiran kasih ini kepda bonda..kerna adinda msh tdk mampu memberi hadiah yg mahal-mahal..tp adinda hnya mmpu memberikan layanan yg terbaik kepada bonda..dan adinda akan berusaha untuk jd ank yg solehah..itu doa adinda bonda..bonda maafkan adinda andai ketika adinda menuntut ilmu ini,adinda alpa dgn perkara yg tdk berfaedah, adinda lupa pd tanggungjawab adinda..adinda msih lg mencari erti hidup ini bonda..adinda ingin berjaya..adinda ingin bwat bonda gembira..adinda ingin bwa bonda ke sana...tempat yg dimuliakan Allah...bonda..adinda sgt mencintai bonda kerna Dia..kerna pabila adinda melihat bonda, adinda teringat kepada Dia..menyebabkan adinda takut untuk menderhaka kepda bonda...bonda doakan adinda supya sabar dalm menempuh  ujian ini...sbar dalm mencari ilmu...bonda...perjlanan adinda msih jauh..msih bnyak onak dan duri yg perlu adinda lalui...adinda mohon doa bonda mengiringi setiap langkah adinda..bonda..adinda meminta maaf dri hujung rambut hingga hujung kaki.. ape yg adinda harapkan bonda tdk lg bersedih dan senyuman yg manis itu sentiasa menghias wajah lembut bonda...
adinda sentiasa merindui dan mencintaimu kerana Allah..





yg sentiasa mencintai dan merinduimu,
_indah_
19/3/2011
5.09am..

Tuesday, March 8, 2011

PABILA DIA BERCERITA TENTANG FACEBOOK


ALHAMDULILAH+SUBHANALLAH+BISMILLAH

Sudah lame rasanya tangan ini tdak mengukir kata-kata untuk di paparkan di laman yg tdak seberapa ini.Idea kadang-kadang dtg mencurah-curah untuk berkarya tp kerana kekangan masa dan kesibukan berasignment bercampur dgn nafsu yang sentiasa mengajak kearah perkara yang melalaikan.Astaghfirullah...semakin hina terasa diri ini...

Alhamdulilah..saat ini,diberikan kekuatan oleh Dia untuk meluahkan idea yg dah lame tersimpan.Bialah post kali ini berbeza sedikit..inginku olahnya menjadi sebuah cerita..semoga ada keberkatan dan diberikan ketenangan kepada dia..keputusan telah dilakukan, berdoalah supaya pilihan itu adalah yang terbaik..

Tersebutlah stu kisah dahulu kala...tentang si dia..Si dia adalah seorg perempuan yang sgt biasa..bukanlah tergolong dlm kalangan yg paling cntik, paling pandai mahupun paling kaya..hidupnya ckup sederhana..permulaannya ssh tp pertengahannya smpai sekarang..kesederhanaan..alhamdulilah..bersyukurlah wahai manusia..walau pada nikmat yang sedikit..

Hidupnya dahulu berbeza dengan sekarang...dlu masih banyak main-main..tp sekarang, berbeza sekali..main-main itu masih ttp sebati dgn diri dia cma sedikit sekali..dirinya sekarang lbh bnyak berfikir,lbh bnyak mencari erti memaknakan kehidupan..hatinya tdak lari drpada dilanda kebmbngan dan keraguan..dlam proses mencari identiti diri..
Bgtulah kehidupan ini...hidup itu tdak selalu indah kerana disitulah terletaknya keindahan hidup.makin dewasa,mkin bnyak yg kita perlu belajar dan fikir.Dia sebnrya masih berusaha untuk tdak kabur dlam mencari kebenaran dalam hidup ini..tp kadang-kadang ada stu masa, dia lost...terjatuh..dlam lembah keraguan dan kejahilan.

Bgtulah hamba bergelar manusia...diciptkan dgn kelemahan dan kekuatan..
Sekadar penjelasan dan luahan dr dia.. dia pernah menceritakan padaku,katanya dulu dia pernah mempunyai satu laman sosial yg mmg terkenal dulu smpai sekarang...apelagi klu bkn facebook @ da jga sstegh menyebut kitabuwajah @ muka buku.. facebook ni mmg tdak asing lg antara manusi seluruh dunia..mnjadi alat peghubung antara dua insan..or ramai..connect all.. tempat informasi dan cetusan idea..

Dlu, dia membuka muka buku itu skdar hiburan shja..nk raptkan hubgan dgn kawan-kwan. Nk thu aktiviti kawan-kawan..tgk gmbar kawan-kawan..sekdar untuk berseronok-seronok.. mengikut kawan dan xnk dikatakn buta teknologi..dia pun addlh sbnyak kawan yg dia kenal..muka dia xterlepas dr senyuman..tgn dia ghairah menekan button add friend..perasaan dia ckup gembira.. kerana terlalu facebooking, dia jd leka dan asyik..kdg-kdg melambatkan perkara yg perlu dipentingkan..kerana terlalu syok dgn paparan dalm muka buku itu..mnusia mmg mdh lupa apbila dalam nikmat keseronokan..

Selepas beberapa bulan, dia merasai sesuatu..sesuatu yg membuatkan hati dia gundah, gelisah, tdk keruan..terhadap FB.. bila hati dah tdk tenang, kita kan kembali meminta kepada Dia.. nk bwat sesuatu tdk akan rasa nikmat kerana Dia telah hadirkan perasan kegelisahan kedalam hati mu..stiap perkara dilakukan menjadi tdak kena..Kasihnya Allah..pabila kita jauh pdNYa..Dia akn menarik kembali kita kepadaNYa..seperti dia yg ditarik untuk kembali mendekatkan diri kepadaNYA...
 
Apa saja ni'mat yang kamu peroleh adalah dari Allah, dan apa saja bencana yang menimpamu, maka dari (kesalahan) dirimu sendiri. Kami mengutusmu menjadi Rasul kepada segenap manusia. Dan cukuplah Allah menjadi saksi. (QS. 4:79)

Selepas itu,dia membuat keputusan untuk deaktivate kan akaun di FB..aslnya nk mendeletekan terus tp FB itu tdak membenarkan proses pendeletan berlaku.. FB pun mempunyai perasaan syg untuk melepaskan ahli yg mendaftar dibwahnya.. Apatah Allah yg menciptakan kta..tdak akan membiarkan kita trus leka dgn keseronokan dunia melepaskan kita ke jurang kebinasaan....cintanya Dia pd kita..

Selepas itu,tdak ada lg FB dlm hidup dia..dia menjadi keseorgn kembali..xda kwan-kawan.. kerana dia bukan jenis yg suka msg atau kaki hp...jd ramai kawan yg bertanyakan ttg dia setelah menyepi..persoalan yg sering diutarakan; kenapa diaktivate FB??..Macm mna nk tahu perkembangan kau??..Xnk kwan dgn aku dah tu??..dia pun ttp trus membisu..mcg bila perlu.. bukan dia xrindu pd shbtnya..bukan dia tdk ingat akan shbtnya..kdg2..dia mengis kerana teringatkan dia yg lemah dalam bersahabat..smpai skerg dia msih tdk mampu menjadi shbat yg baik..dia mlu..dia sgn.. dlm hati dia berkocak seribu persoalan dan keinginan.. detik hatinya “knpakah smpai skrg aku masih kesunyian, tdak temui shbat sejati itu..adkah aku dah jumpa tp mata hatiku masih belum nampak kerana dihijab oleh dosa-dosa silamku, jhat sgtkah ak?”.. “ya Allah.. diri ini bgtu rindukan shbatku, rindukan kasih mereka, rindukan perhatian drpada mereka,permudahkanlah..aku ingin bersama mereka..dan aku teringin sgt mengatakan aku syg sgt2 kamu shbatku..aku mintak maaf kerana tdk mampu menjadi shbat yg baik’’..katanya..air mata menitis jua..

Akhirnya..pada bulan februari bru ini, dia telah membuat sesuatu keputusan yg selama ini dia bgtu berpegang tguh..keputusan itu terjadi adalah dr niatnya..niatnya, apbila cukup jmlah entri yg dingini dalm blog yg dia bru bwat,dia kan membuat itu untuk kedua kali..
Keputusan itu adalah membuka FB yg bru..bukan mudah fikirannya untuk mengatakan ya..setelah lame dia menyepi..tp niatnya kali ini berbeza dr pertama kali.. tujuannya membuka FB untuk kedua kali ini bukanlah untuk keseronokan atau mengeratkan silaturrahim smata-mata..tp insyaAllah lebih drpada semua itu.. Dakwah.. perkara yg menjadi tanggungjwab keatas setiap muslim..mengajak kepada perkara kebaikan, dan mencegah drpada perkara kemungkaran..inilah yg mnjdi agenda dan ape yg menjadi 
 tnggungjawab dia sekarang.
Firman Allah yg bermaksud:
Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya. (al-imran:104)

Untuk berdakwah secra terang-terang atau face to face dgn seseorg, dia masih tdak mampu..dia berusaha untk dptkan kekuatan itu..doakan dia.. Silaturrahim..antra shbat handai.. itu jga tdak diabaikannya..kerana dia bukanlah kaki hp, jd berusahalah menjaga persahbatan dgn cara ini.. berubahlah stakat yg mampu untuk menjdi shabt yg baik..dan mulia..tp dia agak bertegas ckit kerana prinsipnya..bg dia bwat masa skrg, bialah friendsnya adalh dr kalngan muslimat.. bukan bermaksud dia ini anti-muslimin atau smbong untuk bersilaturrahim dgn muslimin.. knpa??..

dia ini berprinsip..prinsip itu dilakukan mngikut kemampuan masing-masing..prinsip pulak jgn jumud.. boleh terbuka mengikut keadaan..bg dia, bwat masa srkrg, bialah friendsnya di FB adlah muslimat..kerana:

1-bg menjga hati yg mmg dia kethui bhwa hatinya mdh tersentuh, mdh lemah, mdh tergugat dgn perkara yg sebesar biji sawi. Dia takut, hatinya akan terleka, terpesona dgn hasutan syaitan yg sentiasa membisikkan perkara kejahatan sban saat..untuk masa skrg, bialah hati ini diiteguhkan dulu, dipasakkn dgn cinta pdNYa…di kukuhkan dgn kekuatan iman..moga hati ini tdak mudah rapuh andai da ombak nafsu mendatangi..

2- dia mersakan tdak ada pape kepntingan mendesak yg memrlukan dia mengapprove @ mengadd muslimin yg diknali..mengenai kerja??..boleh shja melalui uslub lain; hp,ym @ email..semoga itu lebih terjamin dan selamat dr sudt mencari keredhaan Allah..

3-dia bimbng andai da gambar yg ditag, atau status yg ditulis mnjdi fitnah yg membawa kepada kemurkaan Allah..andai da muslimin yg menjdi kwannya..tntu shaja dpt melihat semua itu..dia ingin menjauhi semua itu..smoga Allah memberkati..

Ckuplah 3 reason yg diberikan..moga pihak muslimin yg mengadd dia dpt memahami…berikan masa.. untuk ditguhkan hati dan iman di dalm diri yg serba kekurangan ini..

Dia berhrap moga keputusan yg dilakukan ini dalah yg terbaik …smoga usaha dakwah yg ingin dilakukan berjalan dgn baik..permudahkan dia YA Allah..kuatkan dia.. ssnghnya masih bnyak dirinya perlu diperbaiki..redhailah dia ya ALLAH.. ssghnya dia dan aku hnya mencintaiMu…hatinya dan ku dah diserahkan hnya untukMU…
mujahadah itu pahit kerana syurga itu manis...

_indah_